Projektledelse
For at nå projektets mål, er projektet struktureret i 2 hovedfaser:
Ledelse & Formidling og Implementering.
Projektledelsen skal sikre en effektiv forvaltning på både administrativt og praktisk niveau. Den har bl.a. følgende mål:
– At sikre udførelse af alle aktiviteter
– At holde styr på interne kontrol- og evalueringsværktøjer
– At definere detaljerede handlingsplaner gennem hele projektet
– At håndtere alle administrative og finansielle procedurer, herunder aftaletekster, tekniske og økonomiske rapporter etc.
For at udføre de ovennævnte mål afholder projektgruppen 5 transnationale møder (ca. hver 6. måned).
Formidling
Formidlingsaktiviteterne er planlagt sammen med ledelsesaktiviteterne.
Formidlingen begynder på samme tidspunkt som projektet, og kører derfor over 30 måneder hos alle projektmedlemmerne. Aktiviteterne har følgende mål:
– At øge bevidstheden hos potentielle brugere på regionalt, nationalt og europæisk niveau
– At formidle projektet til uddannelsessystemer og akademiske kredse for at øge bevidstheden om nye måder at lære på
– At formidle og udveksle “best practice” af nye læringsmetoder
Implementering
Implementeringsaktiviteterne er relateret til de 7 produkter, som udvikles i projektet.
Produkterne er tænkt således at hvert produkt bidrager med et konkret resultat. Tidsplanen for hvert produkt er udarbejdet med hensyn til de produkter, som er afhængige af hinanden mht. aktiviteter og opnåede resultater.
Det betyder at resultater fra Produkt 1 vil være grundlag for det arbejde der skal laves i Produkt 2 og 3.
Produkt 3, Undervisningsmidler og Curriculum, vil være en milepæl for projektet. Hvis projektgruppen ikke kan etablere en fælles pædagogik, så kan de resterende produkter ikke gennemføres, da der ikke vil være et produkt, som understøtter dem.
I Produkt 4, Vejledninger til Rådgivere og Lærere, skal partnerne skrive en vejledning, som kan hjælpe de medarbejdere, der skal videreformidle og undervise målgruppen i Learn2Work-metodologien.
I Produkt 5, Analyse og Resultater fra Testfaserne, vil faserne blive løbende kontrolleret og interessenter vil blive involveret og bedt om feedback, således at den udførte undervisning kan blive evalueret og forbedret.
Produkt 6 indeholder et vigtigt resultat, nemlig projektets Kvalitetsplan. Dette dokument og dets procedure er aktivt gennem projektets levetid. Her bliver de forventede resultater sammenlignet med de faktisk opnåede resultater. Dette produkt lægger sig tæt op ad Projektledelsen.
Sluttelig er Produkt 7, Retningslinjer til Udbredelse af Learn2Work-metodologien på tværs af Regioner (Anvendelsesaftalen), et dokument, som fastsætter retningslinjerne for projektets bæredygtighed, nemlig Anvendelsesplanen. Produkt 7 er garanti for at alle projektpartnere har forpligtiget sig til anvendelse af projektresultaterne også efter Erasmus+ projektets afslutning, – inklusiv forsøg på at overføre det til andre uddannelsesområder ud over skotøjssektoren.